Anne de Suède

Bortom alla idéer om rätt och fel finns ett fält, där vill jag möta mina betraktare.  //Anne de Suède

För mig är det inte det givna, det klara, det sanna som är mitt mål. Jag tror inte på givna svar, jag tror på samtalet, reflektionen, att lyssna, men inte bara på andra, även på det som finns i vårt undermedvetna, tanken, den inre rösten, det icke sagda. Tanken är den fria rymdens fågel, som i en bur av ord kanske kan breda ut sina vingar, men inte flyga.  Jag arbetar ofta med teman, form och färg får styra mig tills det undermedvetna kommer upp, sen får betraktaren tolka in sitt eget.  Mina teman är för det mesta från ett kvinnligt perspektiv, av två anledningar, jag är kvinna, och framför allt för att det under alla årtusenden har pratats ur det manliga perspektivet. Redan de gamla grekerna…

Där var vi kvinnor ingenting, vi skulle hålla oss hemma och föda och uppfostra barn, detta är ju viktigt ja, men inte före 1900-talet kunde vi börja påverka vårt samhälle, vår natur, våra prioriteringar i investeringar, vår syn på hur skola, ja egentligen hur all infrastruktur skulle byggas upp.

Nu har vi fått vara med på ett hörn ett tag, men räcker det? Vi måste kliva fram ännu ett steg , utan att knuffa bort männen, kräva att våra förslag respekteras så att vi lämnar en bättre värld till våra barn. Dessutom önskar jag att alla kvinnor kan börja göra sina egna val, utan att alltid hålla tillbaka egna drömmar.

Så är det inte idag.

Jag vill därför prata om oss kvinnor, om våra möjligheter, vår potential, våra rädslor, det räcker inte att ha 3% kvinnor som höga chefer inom våra riskkapitalister, de påverkar många investeringar för framtiden. Hur vill Vi ha det?

Samtidigt är pengar och makt inte allt, fred, kärlek, trygghet, vänskap är ju ändå det jag drömmer om. Att leva utan gränser om hudfärg, kön etc är ju lockande för många av oss och detta är väl ett spörsmål som heter duga. Att våga se varandra, få vara som man är, få den andra att reflektera, diskutera och se hur verkligheten och drömmar ser ut, bortom alla rädslor, fördomar och intolerans som vi alla sitter på. Det finns svart och vitt och alla nyanser däremellan och vi kommer alla att gå igenom både bra och dåliga saker.

I denna utställning vill jag personligen göra ett statement för alla de kvinnor som inte kan göra egna val och som lever i skymundan i samhället.Vilken värld vågar vi drömma om?

Måste drömmar vara perfekta?
Har alla samma drömmar?
Vågar alla ha drömmar?
Hur kan vi hjälpa till?
Vad är kärnan i livet?
?

Utställningar urval
2017        Artnetco, i Viljnius stadshus
2016        GAA mässan i Rotterdam
2016        Galleri Maria Frozen, Berlin
2016        La bibliothèque francophone, kulturnatten, Stockholm
2016-17  Enter into art,  grupp utställning i Köln
2012-2017  Största franska mässan på grand Palais, Art Capital, Paris
2013            Bienal på Nice flygplats
2013            Galleri Mona Lisa, Paris
2012-16      Öppen ateljé i provence
2012            Svenska klubben, Paris
2011-2012          Galleri Connancento, Stockholm
2011-2012          Konstmässan, Kistamässan, Stockhom
2010                    Vingården  Rabiega, Provence
2010                    Galleri Belange, Stockholm